Zalai Szántó település hely,- és a Szekér família családtörténet kutatása

“Sine praeteritis futura nulla" „A múltnak kútja, a jövőnek titka van és a jelen az egyetlen, amit te alakítasz!”

Kutatás komolyan

Húsvét:2009. április 12.

 Olvasd el.: Fekete István Barangolások (részlet)

" észrevétlenül vállamra ült az Idő, és csendesen figyelmeztetett a sok tegnapra és a fogyó holnapokra."

Most még csak a nagyszüleim  a drága Emberek emlék-árnyai, amelyről az író emlékezik, akik a szívemben sírt ástak, és bánatot vetettek, de ezen rokonok száma napról-napra nőhet és a már megtalált felmenőim is ezt a sort gyarapítják. 

Lokálpatriotaként  erősen kötődök Zalaszántóhoz és csak elfogultan tudok beszélni róla. Remélem, hogy egy hajdan letünt világról és még valamit nekem is számító régi értékeket megtudok majd menteni a magam, gyermekeim és a família részére.

derekhegyi_kereszt_1977.jpg

 (Most csak ennyire tellik, a hétvégi tavaszi kerti munkák miatt.)

A Zala Megye Levéltárnak ismét küldtem egy megkeresését, amelyben kértem az alábbi felmenőim anyakönyvi adatait:

Szekér Ernő (szül.: Zalaszántó, 1875. 01.02. an.: Polczer Rozália, apn.: Szekér János
Paulin Gyula (szül.: Zalaszántó, 1883-1946)
Szekér János (szül.: Zalaszántó, 1845.?)
Polczer Rozália (szül.: Zalaszántó, 1852.?)

Várok....... 

 2009. április 19.

Nagymamám n. Adorján Margit egyik féltestvére volt Paulin Annus néni akit a mama temetésén láttam utoljára. Ő Keszthelyen lakott férjével Tamás Gyulával. Megtudtam, hogy gyermekeik (Tamás Tibor és Tamás Zsuzsanna) Esztergomban élnek.

Őket probálom utol érni itt.

Olvasd el: A hatalmas sziklát nem zavarja a szél; a bölcs ember elméjét nem zavarja sem a tisztelet, sem a becsmérlés.

2009. április 22.

Az Esztergomban élő Tamás család nem jelentkezett.Nagyon sajnálom!!

A Zala Megyei Levéltár megküldte a válaszokat.

Szekér Ernő a már ismert őseim szülei, amely így megerősítést nyert.Paulin Gyula Zalaszántón született édesanyja Vörös Rozália, édesapja Paulin Péter.Szekér János sajnos nem 1845-ben született így nem tudták megküldeni az anyakönyvi adatait. Polczer Rozália 1852. május 21-én született Zalaszántón. A további adatai  sajnos a fénymásolatból nem lehet pontosan megállapítani. Szülei nevei nem egyértelmüek, tehát tovább kell kutatnom.

Jövő héten Zalaszántó és Sümegprága (család látogatás, temető, plébánia, kirándulás, )az irány!!!

2009. április 26.  

Ma nagyon jó dolgok értek. Telefonon felkerestem a sümegprágai Polgármesteri Hivatalból az anyakönyvezető hölgyet, aki az első szóra segített és megkereste dédnagyanyám Németh Emília (Szekér Vincze felesége, nagyapám édesanyja) adatait, házasságkötésének időpontját  és további ükszüleim nevét. 

 SÜMEGPRÁGA (PRÁGA)

sumegpraga.jpg

Első lakói cseh és morva szénégetők voltak, akiket a veszprémi püspök telepített le, valószínű a tatárjárást követő időkben. A község múltjára vonatkozó okmányok, régi iratok és plébániai anyakönyvek az 1748. évi nagy tűzvészben megsemmisültek, így csak néhány szegényes levéltári adat maradt az utókorra. Az első hiteles oklevél 1436-ban említi meg Praga néven. Ekkor a sümegi várhoz tartozott. A veszprémi püspök birtokolta évszázadokon keresztül.

Lakossága tiszta magyar és római katolikus vallású volt. A község barokk templomát a századelőn Acsády Ádám veszprémi püspök építtette 1740-ben. Híres gyümölcstermelő község, a zártkertekben szőlőt, gyümölcsöt termesztenek, nevezetes a "prágai otelló" vörösbor és a szelídgesztenye.

Ha többet akarsz megtudni a fenti településről akkor keresd fel a www.sumegpraga.hu oldalt.

                   NAGYON BOLDOG VAGYOK!! KÖSZÖNÖM NEKI IS !

április 27.

2009. május 2-án ismét Zalaszántóra érkeztünk feleségemmel Ancsikával, akit nagyon szeretek, hogy a családtörténeti kutatást előbbre vigyük. Az időjárás igazi szeszélyes, tavaszias, hol  esik az eső, hol szikrázóan süt a nap. 

zalaszanto_2009._majus_2_027.jpg

Első utunk a temetőbe vezetett. Itt egyesével végig néztük a meglévő sírokat. (A római katólikus templomot felújítják, így nem tudtunk bemenni.)  A temető bejáratánál jobbra a második sor szélén megtaláltuk, üknagyapám Sári József és üknagyanyám Sabjanics Mári(a) meglévő síremlékét. Egy mészkővel távolítottam el az elmúlt idő  és a természet rárakodott "súlyát". A felirat így már kiolvasható volt  80 év után. (A kép a menűben megtalálható lesz.)

Ezt követően láttunk meg egy Szekér Bálint (élt 49 évet) és egy Szekér Bálintné (élt 72 évet) feliratu síremléket. Ekkor hozzánk szólt egy néni ezt követően egy fidősebb férfi. A  férfinak Szekér Bálint volt a nagyapja és Szekér Ferencnek hívták. Rövid beszélgetés során rájöttem, hogy ő rokonaink közé tartozik. Elmondta, hogy ő ismerte Dencs Annát. Később keresem őt.  

Tovább léptünk és ezt követően megtaláltunk több rokon (Szekér Lajos, Polczer Rozi, Szekér János, ) síremlékeit, valamint lehetséges rokonok síremlékeit. Ezeket majd késöbb ellenőrizzük......

Szekér Margit (Palkovics Zoltánné) lakását felkerestük, de nem találtuk otthon. Majd talán júniusban.

Azután elmentünk Sümegprágába,de a temetőben nem találtunk megfelelő síremléket.   

zalaszanto_2009._majus_2_048.jpg

 

 A Zala Megyei Levéltár megküldte egyik válaszát, amelyben Szekér János ükapám 1845-ben született Zalaszánton, édesapja.: Szekér József, édesanyja Maaz Kati. 

május 10.

Olvasd el: Lénárd Sándor idézete

Otthon van az ember, ahol gyökerei vannak, halottai az anyaföldben, ahol tegezik az embert, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri, és fát ültetve unokáira gondol.

 Érdekesség:

                             Zalaszántói római katolikus kápolna
p1060083.jpg
032.jpg
 
A félköríves szentélyű, alacsony, zömök tornyos, boltozott épület ismereteink szerint az ország legkisebb kápolnája. A kápolnát 1441-ben szentelték fel a Szeplőtelen fogantatás tiszteletére. Amikor a török pusztítás során a plébániatemplom egy időre használhatatlanná vált, ez a kápolna szolgálhatott az itt maradt néhány család számára községi templomul. Körülötte temető alakult ki. A XIX. sz. közepén a kápolnát átépítették, és Szent Vendelt tisztelték védőszentjének. Az oltár fölötti Madonna képet 1830 körül Kopácsy József veszprémi püspök ajándékozta Zalaszántónak.

zala_varmegye_xiii-xv._szazad.jpg

 (Zala Megyei Levéltár alapján)

Frissítve május 17.
A Zalaszántói Körjegyzőség Anyakönyvezetőjétől megkértem az alábbi felmenőim pontos adatait:
Szekér Ferenc (Zalaszántó, 1900.)
Szekér Mária (Zalaszántó, 1898.)
Szekér Rozália (Zalaszántó, 1908.
Adorján József (Zalaszántó, 1915-1919 között halálozott el)
Dencs Anna (Zalaszántó, Szekér Vincze II. felesége)
A Zala Megyei Levéltártól megkértem az alábbi felmenőim adatait:
Sári József (Zalaszántó, 1860-1928) 68 évet élt
Sabjanics Mária(Zalaszántó, 1874-1932) 58 évet élt
Szekér János (Zalaszántó, 1844)
Szekér Ernő (Zalaszántó, 1875)
Szekér Lajos (Zalaszántó, 1878-1939)
Szekér Bálint (Zalaszántó, 1890-1939) 49 évet élt
 
A Zala megyei Levéltár válaszára és a Zalaszántói Körjegyzőség Anyakönyvezetőjének a válaszára várok. Remélem már nem sokáig.
Ma beszéltem telefonon Szekér Ferivel (Zalaszántó, 1950.) (márciusban találkoztunk első alkalommal) aki már akkor jelezte, hogy távoli rokonságba állunk. Elmondta, hogy van egy fél testvére Szekér Szilveszter (Zalaszántó, 1932). Édesapja Szekér Ferenc (Zalaszántó, 1905 - 19..) édesanyja Kiss Anna (Zalaszántó, 1913 - 19..) Feri nagyapja Szekér József volt, akit ő személyesen nem ismert. Ő Nagykanizsán  tiszti zenész volt. Nagyanyja Bódis Ilona volt. A májusban lefényképezett sírók alapján Szekér József születt 1878-ban Zalaszántón, elhalálozott  1937-ben élt 59 évet.  Bódis Ilona 1886-ban született és 1965-ben halálozott el 79 évesen. A sírt állítatta Ferenc fiúk.
Az apai dédapámnak Szekér Vinczének volt egy József nevezetü testvére. Amennyiben az említett Ferinek a nagyapjának és az apai dédapám szüleinek a neve egyezik, akkor minden bizonnyal  testvérek voltak.
Frissítve május 18.       

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 29
Heti: 216
Havi: 60
Össz.: 383 911

Látogatottság növelés
Oldal: Kutatás komolyan
Zalai Szántó település hely,- és a Szekér família családtörténet kutatása - © 2008 - 2023 - szeker.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »