Zalai Szántó település hely,- és a Szekér família családtörténet kutatása

“Sine praeteritis futura nulla" „A múltnak kútja, a jövőnek titka van és a jelen az egyetlen, amit te alakítasz!”

 

Chronica Zantho I.

balra_luxemburgi_erzsebet_1440_korul.jpg

 

…1440. augusztusában az (Luxemburgi) Erzsébet királyné (V. László anyja) hívei Cillei Ulrik vezetésével többek között Gersei Pethők birtoklását akarták szétzúzni Zalában. A lővőldi prior által Tapolca templomerődjében gyűjtött zsoldosok a Tátika és Rezi vár alkotta uradalom ellen intéztek támadást, mely során kifosztották Keszthely és Szántó mezővárosokat. A városok és falvak jobbágyait megverték, sokukat megölték. …A hadjárat következtében Zala megye nagy része Erzsébet pártiak kezére került….

v._laszlo_es_cillei_ulrik.jpg 

A zavaros belpolitikai helyzetben több hatalmaskodásokat is elkövettek. 1445. augusztusát követően a Marcaliak (Somogy megyei ispánok) seregei ezt követően többek között Szántó mezővárosból 24 ökröt hajtottak el és a földeken dolgozó jobbágyok ekevasait…. 1457. decemberében Kanizsai László familiárisai Pethő Miklós (V. László lovászmestere) szántói birtokára támadtak és kifosztották a jobbágyokat…..1461-ben a Szécsiek (Szécsi Miklós volt Zala megye korábbi ispánja) nagy hadsereggel rátámadtak többek között Szántó mezővárosra. Kifosztották a Pethők kúriáját. Ugyancsak megszenvedték a támadást a Pethő jobbágyok, akiket mindenükből kiforgattak a hatalmaskodók.

m.jpg

Pethő Miklós, (Hunyadi) Mátyás királyi pohárnokmester és hadvezére volt. 1471-ben a családi civakodás és az állandósult pereskedéseket követően Pethő Miklós, Vasvár és Szántó mezővárosokban megszállta unokatestvére János birtokait….. 1468-ban egy évtized után ismét összeütközésbe kerültek Pethők a Kanizsai családdal. Kanizsai László familiárisai ..Szántó mezővárosra támadtak és két, 32 forintot érő hordó bort …vittek el. ..1473-ban Polyányi János és emberei …Szántón elvették a jobbágyok borai. …1481-ben Enyingi Török Ambrus familiárisaival Szántó..birtokon hatalmaskodtak, megzsarolták és kifosztották a jobbágyokat... Pethő Miklóst feltételezhetően II. Ulászló még 1491-ben kinevezte ispánná.1494-ben említik először a szántói nemesi törvényszéket. Gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a Zala és Lesence folyók, illetve a Sümeg Káptalanfa határolta terület összes ügyes-bajos, peres dolgait mind a Szántón tartott ítélkezések során rendezték. Szántó, valamikor az 1480-as végén megszűnt szentgróti törvényszék szerepét vette át. A Tátika vár urai, mindent meg is tettek annak érdekében, hogy a birtokukban lévő mezővárosban maradjon a törvényszék. ….Szántó mezőváros is dinamikusan fejlődött a XV. században, amelyet maguk a Pethők mozdítottak elő. A törvényszék Szántóra helyezéséhez meg is volt minden eszköze, hiszen 1494 szeptemberét megelőzően ismét Pethő Miklós viselte az ispáni címet. Mindenképpen tudatos fejlesztési és politikai, hatalmi koncentrációt kell látnunk a háttérben. A törvényszék mellett a XVI. század elejétől az alperesek vagy Szántón, vagy az uradalommal szoros kötöttségben lévő falvakban - pl. Karmacs- székeltek. A központi szerep a város fejlődésében különösen az építészet terén nyilvánult meg. Valamikor az évtized közepén már a befejezéséhez közeledett a szántói templom átépítése. Ekkor épült a templom tornya, a sokszögletű támpilléres szentély, valamint a déli oldal kápolna, melyet temetkezési helynek szántak a Petők. Feltehetően ekkor építettek maguknak udvarházat is Pethők.1497. január 20-án a király figyelembe véve Pethőék kérését elrendelte, hogy Szántó mezővárosban maradjon a törvényszék, míg Csehországból haza nem tér….. Pethő Miklós 1499 végén vagy 1500 elején halálozott el. Feltehetően ő az a Pethő, akit a szántói templom gazdagon díszített kápolnájában, az oltár előtti sírban helyeztek örök nyugalomra. Weblap látogatottság számláló:

Mai: 45
Tegnapi: 61
Heti: 219
Havi: 781
Össz.: 402 827

Látogatottság növelés
Oldal: Chronica Zantho I.
Zalai Szántó település hely,- és a Szekér família családtörténet kutatása - © 2008 - 2024 - szeker.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »