Zalai Szántó település hely,- és a Szekér família családtörténet kutatása

“Sine praeteritis futura nulla" „A múltnak kútja, a jövőnek titka van és a jelen az egyetlen, amit te alakítasz!”

Megérett a nyár Zalaszántón

"Lassan elkezdi csomagolni már  zöld poggyászát a fák alatt a nyár."

Sík Sándor: Nyárvégi reggel /részlet/

 088.jpg

Nyár vége vagy ősz eleje (augusztus vége) kinek, hogyan tetszik, de ismét otthon vagyok rövid időre Zalaszántón. Feltöltődöm a nyár túlérett sugaraival, a már néha súlyosabb felhőket szállító szellőivel a zalai nyugalom és az éjszakákat megihlető csönd mélységes hallgatag energiájával.

nyar_vegen.jpg      lassan_jon_az_osz.jpg

Szántón érkezésünk után megálltunk az öreg Szekér (Szekér Vincze dédapám és testvére Szekér Ernő által lakott) háznál. Találkoztunk Szekér Istvánnéval (Rozi nénivel) és leányával Szekér Máriával. Rövid beszélgetés után beinvitáltak minket a házba. A ház belülről nem változhatott sokat, amit vendéglátóink is ezt követően megerősítettek. Érdekes miliője volt a háznak és egy kicsit ismerősnek is tünt számomra a valaha szebb napokat is látott családifészek. 

                                szeker_haz_belulrol_2009-ben_2.jpg                                                       

A  helyi, magyaros hangulatú Turul étteremben a finom házias jellegű ebéd elfogyasztását követően  nagymamám n. Adorján Margit egyik féltestvérének n. Paulin Mária fiával, Vid Győzővel találkoztunk. Győző sok családi képet mutatott és sok történetet osztott meg velem. A sok kép közül megragadta az egyik a figyelmemet. Az eredeti fénykép az 1910-es években készülhetett. A fényképen három nő látható, hátúl állva két fiatalabb, elől egy idősebb ülő helyzetben. A ruházatuk finom, takaros - mostani szóval csinos -  paraszti eleganciáról árulkodik. A szemből nézve a kép jobboldalán látható nő és az ülő alak szembetűnően hasonlítanak egymásra. Biztos, hogy anya-leánya. A harmadik nagyon ismerős számomra csak most itt fiatalabbnak tűnik. Vajon ki lehet Ő ? Vajon kik lehetnek Ők ? Győző elmondta, hogy többek között ezt a fényképet is édesanyja n. Paulin Mária hagyta rá egy dobozban. Ő nem tudja kik láthatóak a fényképen. Milyen rokoni szálak fűzték össze a fényképen láthatókkal Győző édesanyját ??? A válaszhoz elővettem a máig, egyetlen biztos Sári Ilonát (dédnagyanyám) ábrázoló fényképet. Elkezdtük összehasonlítani a két képet. Az egyik kép az Adorján Istvánnal látható 1914-ben készülhetett.  Feltűnően hasonlít a két képen látható nő, Sári Ilona  és a harmadik nő a képen szemből balra található. A fej, a fül, a szem,a száj az orr és a hajának viselete valamint  a ruházata. Nem merem kimondani, hogy ő ki fiatalon. Sári Ilona nagyanyám és n. Paulin Mária édesanyja volt.

A szemből jobboldali is ismerős, nagyon hasonlít nagyanyámra fiatalon. (Lehet, hogy megtaláltam Sári Ilona és testvére Sári Terézia és édesanyjuk Sabjanics Mári (az egyik üknagyanyám) közös fényképét ?!) Keresem a bizonyosságot !  

A temető és templom látogatását után Derékhegyre mentünk és készítettünk egy pár nyár végi - ősz eleji képet. (Képtárban láthatóak) 

A szállás keresés után visszatértünk Szekér Mária (Marika néni), Szekér István (Szekér Ernő fia) és Keller Rozália (Rozi néni 92 éves) leányához. Meghívásunk egy fénykép erejére szólt, de vacsorával várt Marika néni. Köszönjük szépen! A Vadász utcában találtuk meg ezt a szép régi szekeret.

regi_zalaszantoi_szeker.jpg

Itt lakott Szekér Mári néni is az utca végében. Megkésve, de törve nem csak kicsit meggyötörten (hihi! fölecsó) érkeztünk meg a Zalaszántói Darnay Kálmán Honismereti Kör vezetőjéhez Huszti Zoltán Ferenc Zalaszántó volt polgármesteréhez. Jól elbeszélgettünk a helyi és az országos dolgokról, a családkutatás problémáiról,  sok minden másról, de konkrétan a családtörténeti kutatásban előrébb nem jutottam. Elmondtam a  Polgármesteri és Plébánia Hivatallal kapcsolatos dolgaimat. Vacsorát követően álomra szenderültünk a zalaszántói éjszakában. Felettünk az ismerős Göncöl szekér világított a sok millió fénylő csillagok között.

Másnap a Tátika vár megmászása elmaradt, amelyet így későbbre halasztottunk. Tapolcára átmentünk egy csodálatos kis úton és haza felé vettük az útirányt. Szeptemberben szüleimmel ismét eljövünk.

                         

   Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 61
Heti: 201
Havi: 763
Össz.: 402 809

Látogatottság növelés
Oldal: Megérett a nyár ....
Zalai Szántó település hely,- és a Szekér família családtörténet kutatása - © 2008 - 2024 - szeker.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »